Anatomie van de snare drum

Bij het bouwen van een snare drum is geen enkel onderdeel minder belangrijk dan een ander. Elk detail moet voldoen aan de hoogste kwaliteit. Aandacht en precisie zijn de sleutelwoorden. Daarom hebben we deze pagina met informatie toegevoegd over de verschillende kenmerken van een snare drum, en wat de invloed is op de klank. De lijst met kenmerken is (nog) niet compleet en zal nog worden uitgebreid. Mocht u aanvullingen hebben, stuur ons dan een bericht.

Tone drums snare drum snare drums

Snare drum kenmerken

De drumketel is van fundamenteel belang voor het gecreëerde geluid, samen met een verscheidenheid aan factoren die de klankkleur en stemming van de drums beïnvloeden. Deze factoren liggen in de selectie van de ketelranden, spanranden, afstelling, enz. Het materiaal van de ketel is ook van invloed, zo bestaan er verschillende varianten zoals metaal, multiplex of acryl waarbij ieder materiaal zijn unieke eigenschappen heeft. Een ketel opgebouwd uit staven is daar geen uitzondering op.

Hardheid hout

Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. De toonkleur van het hout is vooral geworteld in de dichtheid van het hout. Zachte houtsoorten hebben een warme klank en gedoseerd volume in verhouding tot harde houtsoorten, met een agressieve attack en een hoog volume. De Tone Drums hardheidsschaal verduidelijkt het verschil in houtsoort voor een beter begrip van hun specifieke nuance.

Tone Drums hardheidsschaal
Scale 100%
cedar
Ash
White Oak
Birch
Maple
Bubinga
Ebony

Snare constructie

Het unieke aan een ketel opgebouwd uit staven is dat er in de constructie minder lijm wordt gebruikt in vergelijking met een ketel opgebouwd uit lagen. De staven worden niet gebogen en zijn stressvrij. Hierdoor ontstaat een meer natuurlijke toon. De oriëntatie van de houtnerf is verticaal waardoor de energie van de rand naar beneden stroomt. Dit proces is in wisselwerking met de luchtmassa in de ketel, resulterend in een enorm dynamisch bereik.

close-up of bearing edge Tone Drums

Ketel dikte

De wanddikte van een ketel heeft een groot effect. Een dunne wand zal meer vibreren en kan tonen in een bepaalde regio dempen. Een dikke wand is stijver en trilt minder, maar geeft meer attack en algehele expressie.

Ketel grootte

Hoe groter de diameter van de ketel des te lager de toon, maar de diepte van een ketel heeft ook invloed. Wanneer het drumvel wordt geraakt, beweegt de lucht tussen het slagvel en het resonantievel in het trommelvolume, waardoor zijn tonale stem wordt beïnvloed. In het algemeen zal een diepere ketel resulteren in een vetter/dikker geluid en meer sustain. Een ondiepe ketel zal korter en steviger klinken.

ketel randen

De rand is een essentieel onderdeel van een trommel dat vaak onderschat wordt. De rand is het deel van de ketel dat in contact staat met de vellen. Het bovenste oppervlak van de rand moet compleet vlak zijn zodat het vel overal op de ketelrand rust. Het is de primaire energieafvoer tussen de vellen en de ketel. De vorm van de rand bepaalt hoeveel resonantie, aanspreekgevoeligheid en geluid de trommel zal produceren.

De hieronder beschreven typen ketelranden komen het meest voor. 

  • Een 45 graden rand heeft minimaal vel/rand contact. Resulterend in een goede attack en voldoende sustain omdat het vel vrij kan vibreren. De dikte van de binnen- en buitenafschuiningen aanpassen, waardoor meer contact met het vel ontstaat, resulteert in meer warmte, minder resonantie en minder sustain. Ideaal voor eenlagige vellen.
  • Een rand van 30 graden heeft meer vel/rand-contact, wat resulteert in een houtachtiger, rond geluid met iets minder attack en minder sustain dan een rand van 45 graden. Het is een klassieker die vooral gebruikt wordt op Gretch en Ludwig drums.
  • Een ronde ketelrand heeft maximaal vel/rand contact. Het werd gebruikt door klassieke Amerikaanse vintage drums en geeft een vette, houtachtige, donkere toon. Het is meer geschikt voor grotere diameter drums voor meer midd-laag frequenties. Ze hebben een korter afstembereik, vooral op kleine diameter drums.

Over het algemeen geeft meer vel/rand-contact en een houtachtige en drogere respons. Minder vel/rand-contact geeft meer sustain, meer attack en een opener geluid.